کار کردن پله برقی

پله برقی یکی از وسایل رفاهی بشر امروز است که سرعت جابه جا کردن افراد را افزایش داده و کار بالا رفتن یا پایین آمدن از پله ها را برای افراد راحت تر کرده است. در واقع به جای اینکه افراد از پله ها بالا بروند، پله ها آن ها را به بالا و پایین می برند. در نگاه اول ممکن است پله برقی قطعات و اجزای ساده ای داشته باشد. اما همین اجزا در عین ساده بودن، بسیار کاربردی و حساس هستند. در این مقاله قصد داریم به نحوه کار کردن پله برقی و سرویس و نگهداری پله برقی بپردازیم.

 

 

پله برقی چگونه کار می‌کند ؟

نحوه کار کردن پله برقی

بد نیست قبل از اینکه شما را با طریقه کارکردن پله برقی آشنا کنیم اشاره ای به معرفی نام های گوناگون پله برقی داشته باشیم. این ماشین در طول تاریخ نام ها و عناوین مختلفی را به خود اختصاص داده است

برای اولین بار مردم به آن پیاده روی متحرک راه پله سفری یا حتی راه پله جادویی می گفتند. تا اینکه چارلز سیبرگر که خود مخترع پله برقی بود، از ترکیب نام آسانسور و پله در لاتین، نام آن را پله برقی یا به زبان انگلیسی ESCLATOR  گذاشت.

برای اینکه نحوه عملکرد پله برقی برای منزل را بدانید، باید با قطعات و شیوه نصب پله برقی آشنا شوید. این قطعات الکتریکی و مکانیکی ساختار پله برقی را تشکیل می دهند و سرهم کردن آن ها عملکرد پله برقی را تعیین می کنند. بعد از یک تغییر ساده در یکی از تسمه های نقاله می توان یک پله برقی ساده ساخت. یک جفت حلقه زنجیره ای پله ها را در یک سمت به شکل ثابت به حرکت در می آورد و افراد را طی یک مسافت کوتاه و با سرعت ثابت بین طبقات جابه جا می کند.

 

آشنایی با نحوه عملکرد قطعات پله برقی

طریقه کار کردن پله برقی

اورتک یکی از شناخته ترین شرکت های پله برقی در زمینه طراحی و ساخت و قیمت فروش پله برقی است که تمام قطعات به کار رفته در پله برقی این شرکت از متریال مرغوب و با ایمنی کامل ساخته شده اند. در ادامه برای درک بهتر نحوه کار کردن پله برقی به معرفی قطعات اصلی و قطعات یدکی پله برقی می پردازیم.

  • سکوهای بالا یا پایین:

اولین قسمتی که هنگام سوارشدن پله برقی با آن ها مواجه می شویم سکوها هستند. این سکوها به شکل افقی و با درپوشی از جنس استیل می باشند. در زیر این درپوش ها موتور الکتریکی، تابلو برق، تابلو سه فاز و غیره گذاشته می شود.

آخرین قسمت از این سکوها که به استپ ها نزدیک هستند یا پله های در حال حرکت در میان پله ها قرار گرفته اند. به دلیل جلوگیری از گیرکردن اشیا در بین شکاف های خالی بین سکو و پله ها تعبیه شده اند. هم چنین در مواقعی که تنظیم استپ ها به هم خورد، سنسورها را تحریک و موتور پله برقی را خاموش کند.

  • استپ:

پله های روانی که افراد روی آن می ایستند و به سمت بالا یا پایین حرکت می کنند. جنس استپ ها از آلومینوم است و به شکل یکپارچه حرکت می کنند و به وسیله زنجیر رابط بهم وصل می شوند.

  • دستگیره و محرک آن : (هندریل)

هندریل نوار لاستیکی است که اطراف چرخ ها تنیده می شود. در موقع سوار شدن این دستگیره ها همراه با شما و به طور دقیق تر همراه با سرعت استپ ها در حال حرکت می باشند. این هندریل ها برای تعادل افراد تعیین شده است. نیروی محرکه این هندریل به کمک یک چرخ دنده به یک محور بزرگ فرستاده می شود. بعد از آن به دستگیره ها انتقال می دهد و آن ها را به حرکت در می آورد.

  • موتور گیربکس :

موتور الکتریکی به شکل افقی و عمودی در پله برقی نصب می شود.  این موتور به شکل به کمک گیربکس نیروی الکتریکی را به میکانیکی تبدیل می کند و به وسیله زنجیر پله برقی به استپ چین انتقال می دهد و مانند نیروی محرک باعث حرکت پله برقی می شود.

  •  زنجیر پله برقی:

دو زنجیر اطراف چرخ یکی از مهم ترین قطعات پله برقی به شمار می روند. این زنجیرها کار انتقال قدرت موتور به استپ ها را برعهده دارند و باعث حرکت پله ها می شوند. باید بگوییم که سیستم هدایت گر پله برقی به شکل کاملا جداگانه عمل می کنند؛ به شکلی که هر پله در یک حالت مسطح قرار می گیرد و هدایت گرها در قسمت بالا و پایین پله به شکل افقی قرار دارند که راه پله ای مسطحی را می سازند.

  •  زنجیر قوس پله برقی:

در دو طرف بلبرینگ ها برای هدایت دستگیره ها زنجیره های قرار گرفته اند. که به آن ها زنجیر قوس پله برقی می گویند. به این دلیل که محل قرارگیری آن در زیر هندریل در قوس بالا و پله برقی است.

  •  ترمز پله برقی:

در مواقع احتمال خطر ترمز پله برقی کاری می کند که پله برقی به طور کامل متوقف شود. وقتی پله برقی روشن می شود فک ها شروع به حرکت می کنند و با قطع برق این فک ها بسته شده و باعث نگهداشتن پله برقی می شوند. انواع مختلف این ترمز پله برقی وجود دارد. ترمز های گوه ای(wedgr brake)ترمز های تسمه ای (brake band) و ترمزهای مغناطیس دائم مدار بسته(closed permanent loop megnet brake)

 

  •  تابلو فرمان:

این قسمت وظیفه کنترل عملکرد سوئیچ ایمنی و حرکت پله برقی را برعهده دارد. به جز تابلو برق محافظ های ایمنی موتور، قطع کننده های مدار اصلی سیستم کنترل سرعت و ترمز، کنترل عملکرد زنجیر، سنسور های حرکتی استپ ها نیز از اجزای مهم پله برقی به شمار می روند

قطعات دیگر شامل موارد زیر می شود:

  • لامپ تعیین حدود پله برقی
  • صفحه نمایش خطا
  • نمایشگر جهت پله

 

نگاهی کلی به طریقه کار کردن پله برقی

پله برقی چگونه کار می‌کند

طرز کار کردن پله برقی به این شکل است که موتور الکتریکی به عنوان نیروی محرک عمل می کند و باعث حرکت چرخ دنده ها و زنجیرها می شوند . موتور پله برقی به جز اینکه حلقه زنجیر اصلی را به چرخش در می آورد باعث حرکت هندریل یا دستگیره هم می شوند.

چرخ هایی به پله های بالا وصل می شوند که در آن قسمت، زنجیر چرخ وصل شده است. این زنجیرها به وسیله دنده در قسمت بالای پله برقی قرار گرفته اند و به وسیله دنده محرک کشیده می شوند.و چرخ های دیگر به شکل آزادانه در قسمت پشتی شیار به حرکت در می آیند. و در نهایت پله برقی ایرانی حرکت می کند.

 

سخن آخر

تمام پله برقی ها از اجزایی تشکیل شده اند که با کارگیری آن ها در کنار هم پله برقی به حرکت در می آید. در این مقاله به کار کردن پله برقی پرداخته و از قطعاتی که باعث حرکت پله برقی و جا به جایی افراد می شوند نام برده شد. پله برقی تجاری ، اداری، مسکونی و انواع پله برقی ها با همین سیستم کار می کنند و باعث حرکت روان مسافران و البته حفظ ایمنی آن ها در حین استفاه از پله برقی می شوند. همچنین درمورد پله برقی ایندور بخوانید.

5/5 - (3 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.